Kompetencer

Der findes mange entrepriseformer – Hvilken type entreprise skal jeg vælge?

Fagentreprise

Hvis du vælger fagentreprise, skal du selv stå for og koordinere byggeprocessen fra start til slut.
Det vil sige, at du skal stå for projektering, tegninger og indhentning af byggetilladelse. Før at du kan indhente tilbud på fagentreprise, skal du sørge for at have styr på tilbudslister, udbudsmateriale og tidsplan. Når du har fundet dine håndværkere, skal du selv sørge for at få skrevet kontrakt.
Da du selv styrer byggeprojektet, skal du også sørge for, at arbejdet ikke går i stå og bliver færdigt til tiden. Opstår der konflikter mellem dine fagentreprenører, er det op til dig at få dem løst. Derfor er du nødt til at være til stede under det meste af udførelsen. Du har altså ansvar for både økonomi, planlægning og udførsel.

Fordel:
Har du erfaring med professionelt byggeri, kan det komme dig til gode at vælge fagentreprise. Her får du maksimal indflydelse på hele processen. Du vælger selv dine fagentreprenører, og du sparer i sidste ende penge på processen, da du selv bruger tiden på koordinering osv.

Ulempe:
Hvis du ikke har erfaring med byggestyring, vil det være svært at skulle svare på spørgsmål, der måtte opstå i løbet af processen. Du vil i det tilfælde højst sandsynligt skulle ansætte en rådgiver, og en del af de penge du måtte have sparet ved at vælge fagentreprise, vil gå til lønning af denne.

Fagentreprise bruges typisk ved projekter i stil med:
Nyt tag, nyt køkken, carport, udestue, nyt badeværelse etc.

Hovedentreprise

Du sørger, ligesom ved en fagentreprise, selv for godkendelser og projektmateriale, som hovedentreprenøren så kan give et tilbud på. Når du har underskrevet kontrakt, står hovedentreprenøren for selve byggeprocessen. Det vil sige, at hovedentreprenøren udarbejder en tidsplan, leder underentreprenører, tager sig af eventuelle konflikter osv. Hovedentreprenøren tager sig som udgangspunkt naturligvis betalt for dette.
Der hører ikke uvildigt syn med ved valg af hovedentreprise, det skal du selv sørge for. Det kan nogle gange være en fordel at hyre en tilsynsførende, som kan forsyne dig med fotografisk registrering og skriftlig rapportering.

Fordel:
Hovedentreprenøren har ansvaret for, at byggeriet bliver gjort færdigt – og til tiden. Du har kun ansvar for jura og økonomi.

Ulempe:
Du skal selv stå for projektering og det indledende arbejde. Uden den nødvendige erfaring vil det højst sandsynligt blive nødvendigt for dig at hyre en professionel rådgiver. Ligeledes er der færre kandidater at vælge imellem, da det gerne skal være en større virksomhed, med erfaring som hovedentreprenør.

Hovedentreprise bruges typisk ved disse projekter:
Tilbygninger, totalrenoveringer og komplette ombygninger samt andre byggesager med mange involverede faggrupper.

Totalentreprise

I modsætning til de to andre entrepriseformer, overlader du ved totalentreprise hele processen til andre. Du skriver under på en kontrakt, og derefter vil totalentreprenøren stå for alt arbejdet. I kontrakten vil du have inkluderet dine ønsker, som din totalentreprenør så skal sørge for at imødekomme. De har en projekteringsafdeling til rådighed med arkitekter, ingeniører og bygningskonstruktører. De sørger derfor også for tegninger samt indgåelse af kontrakter med eventuelle underentreprenører.
Der indgår heller ikke i totalentreprise et uvildigt syn. Det kan derfor være en god idé at sørge for at hyre en tilsynsførende.

Fordel:
Der er én person/virksomhed til at tage sig af hele projektet. Der er derfor også kun en du skal kommunikere med.

Ulempe:
Det kræver fuld tillid at overlade hele processen til en totalentreprenør. Det er utrolig vigtigt, at I har fået afstemt forventninger, således at du får det slutresultat, som du ønsker.

Totalentreprise bruges typisk ved disse projekter
Nyopførsel af helårsboliger og ferieboliger, erhvervsdomiciler, rækkehuse og lignende større projekter.

Vil du ringes op?

Udfyld formularen eller ring til os på 73 70 96 65